fbpx

Det der med at være jaloux

 

At være jaloux. Uh, jeg kan næsten mærke maven slå knuder og pulsen stige – og det er ikke på den dejlige måde. Kender du den følelse i kroppen? Når vi bliver jaloux, sætter vi kroppen i alarmberedskab, fordi vi bliver bange og angste for at miste. For mange er jalousi en skamfuld følelse, der helst ikke skal tales om. Men i virkeligheden er der noget smukt i jalousifølelsen. Du elsker et andet menneske så højt, at du er bange for at miste ham eller hende, og det er der ingen grund til at være skamfuld over. Men hvordan kan det være, at vi ikke vil tale om jalousifølelsen?

 

Jalousi er en meget naturlig følelse, lige så naturlig som når du fx føler glæde, vrede, frygt, kærlighed og angst. For nogen kan det være svært at styre jalousien og det kan gøre, at du får sagt nogen ting du ikke mener, og får gjort nogen ting som du fortryder. Din hjerne slår fra og dine instinkter tager over. Jalousi handler om en usikkerhed du har i dig selv, og din frygt for at miste. Det kan være meget individuelt hvad der trigger din jalousi, for nogen kan det være fx, at din kæreste krammer en anden, og for andre kan det være når din kæreste kysser en anden. Det er meget individuelt hvor grænsen går. Jalousi kan fylde rigtig meget, og kan til sidst være ødelæggende for dit forhold, hvis det ikke bliver håndteret på en ordentlig måde.

Dine følelser kræver en handling

Dine følelser kommer af en grund og derfor er det vigtigt at du handler på dem. Jalousi er ikke ligefrem en rar følelse, derfor er det også naturligt, hvis du har lyst til at skubbe følelsen laaaangt væk og ikke tage dig af den. Men faktisk gør du det værre ved at skubbe følelsen væk. Følelser er meget insisterende, så hvis du ikke tager dig af dine følelser med det samme, vil dine følelser blive ved med at komme efter dig. Pisse irriterende, men sådan er det. Derfor er det vigtigt at du tager dig af følelsen når den viser sig. Giv den plads, og mærk efter på følelsen. Hvad er det der gør, at den følelse kommer frem lige nu – hvad handler den om? Accepter at følelsen er der, og giv den plads. Når du lægger låg på dine følelser, lægger du også låg på dig selv. Dine følelser er en del af dig, så ved at tage dig af dine følelser, tager du dig også af dig selv.

 

Det bedste du kan gøre for dig selv når du føler dig jaloux, er at sige det højt. Fortæl din kæreste hvad føler. Det er nemmere sagt end gjort. Som sagt kan du føle, at det er meget skamfuldt at være jaloux, og det kan være svært at sige det højt – i sær hvis du har holdt det inde længe. Det er helt normalt. Men, lad mig fortælle dig om gevinsten ved at tale om og dele din jalousi, med din kæreste. Når du bliver jaloux går din krop i alarmberedskab, fordi du er bange for at miste. Det betyder også, at dine tanker kører på fuldt drøn med bekymringer og frygt for, hvad der kan ske – og det kan være ødelæggende for dig. Dette er meget stressende for kroppen i længden, hvis du ikke tager dig af følelsen.

 

Gevinsten ved at tale med din kæreste

Ved at få sagt dine følelser og tanker højt, har du mulighed for at blive afkræftet i din frygt og i din angst for at miste. Når du åbner op om din jalousi overfor din kæreste, har din kæreste også mulighed for at møde dig i dine følelser og berolige dig. Noget andet der sker, når du sætter ord på dine følelser og tanker er, at dine følelser og tanker typisk bliver mindre farlige. Når du hører dig selv sige dine følelser højt, får de ofte en anden klang i forhold til hvordan det lød inde i dit hoved.

Hvis du tværtimod ikke får åbnet op om din jalousi, overfor din kæreste, vil du blive ved med at fodre din jalousi og det kan æde dig op. Du vil få en meget kort lunte, og begynde at distancere dig fra din kæreste. Du vil være så bange og angst for at blive forladt, at det vil være ødelæggende for forholdet. Din partner er ikke tankelæser, og kan ikke vide hvilke bekymringer du går med – medmindre du indvier ham/hende i dem. Så sig det højt. Fortæl hvad din jalousi og din usikkerhed handler om.

Fx ”Jeg kan mærke at jeg føler mig jaloux, når… ” eller ”jeg kan mærke at jeg føler mig usikker, når…” – Vær ærlig, og fortæl hvordan det påvirker dig.

 

Hvor går grænsen?

Ved at åbne op om din jalousi overfor din kæreste, giver det også mulighed for at I også tale om hvor jeres grænser går. Det er vigtigt at respektere hinanden i et forhold, og hvis du kan mærke at noget gør dig usikker og/eller jaloux er det vigtigt at du siger fra. Det er meget individuelt hvor ens grænse går – men i et forhold er det vigtigt at der udvises en gensidigrespekt. Ved at tale om hvor jeres grænser går, undgår I også at såre hinanden. Når I taler om grænser er det vigtigt at I er ærlige og respektere hinandens behov – det kan fx være at din kæreste har behov for at gå ud og feste, og her er det vigtigt at du respektere det behov. Lav derfor aftaler med hinanden, som er rimelige og fungere for jer begge to. En aftale kunne være fx ”Din kæreste skriver inden han/hun tager hjem fra byen” eller ”Din kæreste fortæller hvor meget han/hun elsker dig, inden han/hun tager afsted” –  hvad end der fungere for jer. Hvis det virker for jer, så er det det vigtigste.

 

Vær åben om din jalousi

Vær åben om din jalousi, du er helt sikkert ikke den eneste der føler jalousi. Tal med en ven, veninde eller en anden du føler dig tryg ved. Det vil også gøre det nemmere for dig at åbne op, og tale om din jalousi.

Selvom det er vigtigt at tage sig af jalousien, er det også vigtigt at finde en balance, hvor du undgår at jalousien får lov at fylde for meget. Hvis du ved at din kæreste skal i byen, og du allerede nu kan mærke jalousien trænge sig på, så:

  1. tal om det, fortæl din kæreste hvad det følelsesmæssigt gør ved dig.
  2. læg en plan for hvad du vil lave den dag, så du kan distrahere dig selv. Hvis du har svært ved at styre din jalousi, kan det være godt at få tankerne over på noget andet, så dine tanker og din frygt ikke eskalere i dit hoved.

 

Hvis du kan mærke at du har brug for yderligere hjælp til at tackle din jalousi, så er du meget velkommen til at kontakte mig.

 

”DU ER FANTASTISK”

 

/Cecilia 💜